Een pergola in hout of aluminium?

Wie een overdekt terras wil, kiest vaak voor een pergola. Deze overkapping is ideaal om nog meer te genieten van de tuin – ook als het buiten zachtjes regent.

Bij de aankoop van een pergola zijn er doorgaans twee materialen om uit te kiezen: hout of aluminium. Wij zijn fan van aluminium. Waarom wij dit metaal verkiezen boven hout, leest u in dit artikel.

Voordelen en nadelen van houten pergola’s

Begrijp ons niet verkeerd: hout heeft enkele interessante voordelen. Het is bijvoorbeeld een ecologisch materiaal (mits het uit duurzaam beheerde bossen komt). Bovendien is een houten pergola makkelijk overschilderbaar in een andere kleur.

Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

Hout is een materiaal dat leeft. Onder invloed van warmte en vocht zal het uitzetten of krimpen. Hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan.

Daarnaast hebben houten pergola’s regelmatig een opfrisbeurt nodig. Ze krijgen immers veel te verduren: vocht, vrieskoude, UV-stralen… Dit alles tast de verflaag aan. Daarom hebben houten pergola’s regelmatig een nieuw laagje verf nodig om hun kleur te behouden.

Onderhoudsgemak van een alu pergola

Het extra onderhoud is een van de grootste nadelen van een houten pergola. Dat is bij aluminium niet het geval. Dit metaal hoeft nooit vernist of geschilderd te worden. De kleur blijft altijd mooi levendig. En wie bang is van krassen, kan voor een speciale Coatex kiezen die krasbestendiger is dan de standaard lak.

Voor barsten hoeft u ook geen schrik te hebben. Aluminium is namelijk bijzonder sterk. Het weerstaat enorm veel kracht, waardoor de kans op verbuigingen en barsten vrijwel onbestaande is.

Misverstanden

Bij de vergelijking van aluminium en houten pergola’s bestaan er nog veel misverstanden. Enkele voorbeelden:

Offerte voor een nieuwe pergola?

Kom dan eens langs om uw plannen te bespreken. Maak vandaag nog een afspraak via het nummer 014 50 15 63 of op het email adres verandaland@perfectabvba.be.

Inhoud

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.