Houten veranda vs aluminium veranda: een vergelijking

Voor de bouw van een veranda heeft men de keuze tussen aluminium of hout. Vandaag bespreken de voor- en nadelen van deze materialen. Hopelijk helpt deze informatie u een keuze te maken tussen beide types.

Voordelen en nadelen van houten veranda’s

Houten veranda’s worden al vele jaren gebouwd. Hout is namelijk een materiaal dat makkelijk te bewerken is. Bovendien is er in onze regio een overvloed aan bossen. Er zijn verschillende houtsoorten om uit te kiezen, elk met specifieke eigenschappen, kleuren en patronen.

Een veranda in hout heeft enkele belangrijke voor- en nadelen. Een overzicht:

Voordelen

  • Hout is een milieuvriendelijk product
  • Het is makkelijk overschilderbaar

Nadelen

  • Hout heeft regelmatig een opfrisbeurt nodig
  • Kwalitatieve houtsoorten zijn relatief duur
  • Bij slecht onderhoud kunnen er problemen optreden
  • Hout leeft: er kunnen kleine scheurtjes zichtbaar worden

Waarom wij voor aluminium veranda’s kiezen

Onderhoudsgemak

Een houten veranda wordt geschilderd. Na verloop van tijd zal deze verf haar kracht verliezen en doffer worden (of in sommige gevallen afbladeren). Daarom moeten houten veranda’s regelmatig opnieuw geschilderd en/of behandeld worden.

Spendeert u hier liever geen tijd aan? Dan is een aluminium veranda een uitstekende keuze. Onze profielen worden met een speciale lak gecoat (die verkrijgbaar is meer dan 400 RAL-kleuren). Deze lak gaat meerdere generaties mee. Er is nauwelijks onderhoud aan. Zo heeft u meer tijd voor de leuke dingen in het leven.

Design

Aluminium is bijzonder sterk, ook met een geringe dikte. Hierdoor zijn grote overspanningen mogelijk zonder extra steunprofielen. Dat zorgt voor meer architecturale vrijheid. In een aluminium veranda zijn grote glaspartijen mogelijk om nog meer van uw tuin te genieten.

Sterkte

De sterkte van een houten veranda wordt in grote mate bepaald door de houtsoort en hoe goed de veranda werd onderhouden. Aluminium is ijzersterk. Het weerstaat enorm veel kracht, waardoor de kans op verbuigingen en barsten vrijwel onbestaande is. Dat komt de levensduur van uw veranda ten goede.

Isolatie

Een houten plank isoleert beter dan aluminium. Maar de profielen van onze veranda’s bestaan uit meerdere inwendige kamers die gescheiden worden door een thermische onderbreking. Daarom hebben ze een hogere isolatiewaarde dan houten veranda’s. De warmte blijft beter binnen, wat goed nieuws is voor uw stookkosten en portefeuille.

PS: ook onze superisolerende beglazing helpt om uw verwarmingskosten onder controle te houden.

Aluminium van Belgische makelij

Wij kiezen voor de profielen van Reynaers Aluminium uit Duffel. Die staan bekend voor hun hoogwaardige materialen en kwalitatieve afwerking, wat een lange levensduur garandeert.

Inhoud

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.