Verhoogt een veranda je kadastraal inkomen?

Voor sommige werken aan je woning moet je het kadaster op de hoogte brengen, met mogelijks een hoger kadastraal inkomen als gevold. Maar geldt dat ook voor veranda’s?

veranda kadastraal inkomen

Het kadaster

Het ‘kadaster’ is de afdeling bij de fiscus die instaat voor het vastleggen van het kadastraal inkomen (ki) van een woning. Het gaat om de zogenaamde fictieve huurwaarde toegekend aan elk onroerend goed in België. Dat vormt de basis voor de jaarlijkse onroerende voorheffing.

Sommige verbouwingen veranderen het ki niet. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen of het isoleren van de zolder.

Bij verbouwingswerken die de woning groter maken, kan het kadastraal inkomen mogelijks wel verhogen.

Een hoger ki door een veranda?

Ja, door de bouw van een veranda die geïntegreerd is in de woning zal je kadastraal inkomen verhogen. Zo’n woonveranda (zonder raam of deur tussen de rest van de woning) zal de bewoonbare oppervlakte van het gebouw vergroten. Het ki stijgt dus ook.

Belangrijk: dit wil niet meteen zeggen dat je meer onroerende voorheffing betaalt. Dat gebeurt pas wanneer het bedrag met minstens 15 procent of minstens 50 euro wijzigt.

Wat als je de werken niet meldt?

Bij het niet aangeven van de werken riskeer je een administratieve boete van €250 tot €3.000. Deze bedragen werden sinds 1 januari 2021 opgetrokken en liggen fors hoger dan de oude tarieven. Je doet er dus goed aan om de werken tijdig te melden.

Geen zorgen, wij regelen de aanvraag

Wij leveren totaalprojecten zonder zorgen. Dat wil ook zeggen dat wij het administratieve luik regelen. Wij vragen de nodige vergunningen aan om de veranda van jouw dromen te bouwen. Daar hoef je dus niet van wakker te liggen.

Inhoud

Bouwverlof
Bouwverlof van vrijdag 12 juli t.e.m. maandag 5 augustus. Terug geopend op dinsdag 6 augustus.

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.