Lucht-lucht warmtepomp in een veranda

Een veranda verwarmen kan op verschillende manieren. Toch kiezen heel wat van onze klanten voor een lucht-lucht warmtepomp. En dat is helemaal geen verrassing. Zo’n warmtepomp heeft een paar interessante troeven ten opzichte van een radiator of kachel.

veranda met airco in het plafond ingebouwd

Voordelen van een warmtepomp

Er zijn verschillende redenen om een warmtepomp in je veranda te installeren:

Verwarmen én koelen

Wist je al dat een lucht-lucht warmtepomp twee functies combineert? Het toestel kan zowel koelen als verwarmen. Het is het hele jaar door nuttig, van snikhete zomerdagen tot ijskoude winterdagen. Je slaat dus twee vliegen in één klap.

Snelle reactietijd

Andere verwarmingstoestellen zoals vloerverwarming of een kachel vragen enige voorbereiding en/of wachttijd voordat ze voldoende warmte produceren. Bij een warmtepomp is dat niet het geval. Druk op de afstandsbediening en enkele seconden later geniet je al van een heerlijk warme luchtstroom in je veranda. Dit maakt het ook veel makkelijker om de juiste temperatuur te behouden.

Hoog rendement

Een van de voornaamste voordelen van een lucht-lucht warmtepomp is het hoge rendement.

Het rendement meten we aan de hand van de Coëfficiënt of Performance (COP). Dit toont de verhouding tussen de geleverde energie (warmte) en de verbruikte energie om die warmte te produceren.

Een gasketel heeft bijvoorbeeld een COP van 0,9 (of een rendement van 90%). Dat is minder dan 1 omdat een deel van de energie in aardgas verloren gaat tijdens de verbranding.

Een lucht-lucht warmtepomp presteert met een COP van 4 veel beter. Ze verbruikt slechts 1 kWh elektriciteit om 4 kWh aan warmte te produceren. Wie energiezuinig wil verwarmen, maakt met een warmtepomp dus een uitstekende keuze. Met de huidige energieprijzen is dat mooi meegenomen.

Geen plaatsverlies

Uiteraard kan je ervoor kiezen om een radiator in je veranda te hangen of een kachel te installeren. Maar die nemen kostbare ruimte in.

Onze warmtepompen worden naadloos ingewerkt in het plafond van je woonveranda. Ze zijn bijna onzichtbaar en zitten niet in de weg. De woonoppervlakte wordt dus optimaal benut.

Milieuvriendelijk

Een lucht-lucht warmtepomp verbruikt geen fossiele brandstoffen. Er komt dus geen CO2 en fijnstof in de atmosfeer terecht. Dat is goed voor het milieu. Je ecologische voetafdruk verkleint en je helpt mee aan een groene toekomst voor de volgende generaties.

Perfect voor zonnepanelen

Liggen er zonnepanelen op het dak van je woning? Dan laat een warmtepomp je toe om je veranda gratis te verwarmen. Zo maak je optimaal gebruik van je zelfgeproduceerde stroom.

airco plafond veranda met lichtstraat

Onderhoud airco

Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij.

Om een goede werking en optimale rendement te garanderen is een jaarlijks periodiek onderhoud noodzakelijk.

Bij lucht/lucht warmtepompen word de lucht binnen gecirculeerd, hierdoor zullen bacteriën en stof
zich ophopen in de unit. Bij lucht/water warmtepompen is het noodzakelijk dat het water optimaal blijft doorstromen en dat de wisselaar tijdig gereinigd wordt om de optimale warmteafgifte te garanderen.

Zowel lucht/lucht als lucht/water warmtepompen hebben een buitenunit die zorgt voor de warmteproductie of koeling. Ook deze unit moet tijdig gecontroleerd worden en met de nodige zorg behandeld worden om de optimale werking te behouden.

Bij een plaatsing van een airco in je veranda bieden we een vrijblijvend onderhoudscontract aan. Dit is dus niet verplicht (maar wel aangeraden). Met zo’n onderhoudscontract wordt de garantie van de installatie automatisch verlengd van 2 tot 5 jaar. 

Bespreek je project

Droom je van een volledig uitgeruste leefveranda? Goed nieuws, want Verandaland Perfecta levert totaalprojecten. Kom eens langs in onze toonzaal of maak een afspraak bij jou thuis om je plannen te bespreken. 

Inhoud

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.