Een pergola met zonnepanelen: is dat mogelijk?

Steeds meer mensen zien de voordelen van zonnepanelen. Met een eigen PV-installatie ben je minder afhankelijk van stijgende energieprijzen en produceer je zelf 100% groene stroom.

Natuurlijk moet je voldoende plaats hebben om de panelen te installeren. Wil je ze liever niet op het dak van je woning, of ligt dat al vol? Leg dan zonnepanelen op je pergola.

zonnepanelen op pergola

Zonnepanelen op een aluminium pergola

Een terrasoverkapping dient in de eerste plaats om schaduw te creëren. Met zonnepanelen sla je twee vliegen in één klap. Via de fotovoltaïsche cellen genereer je zelf stroom. Zo daalt je elektriciteitsfactuur.

De panelen zelf wegen niet veel, maar de metalen structuur en betonnen elementen om alles op zijn plaats te houden wanneer het waait, brengt wat gewicht met zich mee. Gelukkig is de structuur van ons plat dak sterk genoeg om dit gewicht op te vangen. Ook de aluminium profielen van de pergola zelf zijn bijzonder sterk.

Daarnaast is het belangrijk dat er onder de metalen draagstructuur van de zonnepanelen beschermingsmatjes komen. Anders zullen ze de EPDM dakbedekking beschadigen.

Ook geschikt als carport

Bij een pergola met zonnepanelen denk je waarschijnlijk aan een terrasoverkapping. Maar je kan ze ook gebruiken als carport. Voorzie een laadpaal voor je (toekomstige) elektrische auto onder de overkapping, eventueel in combinatie met een thuisbatterij om het zelfverbruik van je PV-installatie te vergroten.

Nuttige info

  • De opbrengst van je zonnepanelen is afhankelijk van het type (mono/polykristallijn) en model.
  • Ook de oriëntatie en hoeveelheid schaduw spelen een rol.
  • Tot eind 2024 kan je een premie voor zonnepanelen

Inhoud

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.