Funderingen: de basis van uw veranda

Een van de eerste werken tijdens de bouw van uw nieuwe veranda, zijn de grondwerken. We maken ruimte vrij voor het nieuwe bouwwerk en zorgen voor een stabiele basis. Stevige funderingen zijn namelijk van essentieel belang. Meer info over onze aanpak, leest u hieronder.

Draagkracht van de grond

De draagkracht van de grond bepaalt de opbouw en dikte van de veranda funderingen. Bij een slechte ondergrond moeten we wat dieper graven, totdat we een voldoende draagkrachtige bodem bereiken.

Gelukkig zijn onze aluminium profielen vrij licht. Ze wegen veel minder dan een klassieke muuropbouw. Daardoor zijn de funderingen van een veranda minder dik dan die van een traditionele aanbouw.

Opbouw veranda funderingen

Veranda funderingen bestaan uit twee delen:

  1. Een vorstbalk
  2. De betonplaat

De vorstbalk

Voor de funderingen graven we eerst een sleuf uit die de contouren van uw woonveranda volgt. Die fungeren als vorstbalk. Hierdoor kan er tijdens koude winterdagen geen bevroren grond tot onder de funderingen komen en deze naar boven drukken.

Meestal gaat deze vorstbalk 60 à 80 cm diep. Dat is een vorstvrije diepte.

Betonplaat

Naast een vorstbalk bestaan de veranda funderingen uit een betonplaat. Deze plaat bestrijkt de volledige oppervlakte van de leefveranda. Hierop komen later de profielen, met aan de binnenkant een extra laag vloerisolatie, de dekvloer (chape) en een vloerbekleding naar keuze (tegels, parket of laminaat).

De betonplaat wordt verankerd aan de woning. Zo vormt deze één geheel met de rest van het gebouw. Het verbetert tevens de stabiliteit van uw veranda.

staalvezelbeton
Een close-up van staalvezelbeton.

Veranda funderingen in staalvezelbeton

Voor onze veranda funderingen gebruiken wij steeds staalvezelbeton. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een betonmix die versterkt wordt door staalvezels. Dat is een van de meest efficiënte wapeningen voor betonstructuren. Het gaat scheurvorming tegen en is sneller verwerkbaar dan klassieke staalmatten.

Beton pompen doen we over de woning. Zo maken we de oprit niet vuil. Dat bespaart weer een heleboel schoonmaakwerk.

Inhoud

Bouwverlof
Bouwverlof van vrijdag 12 juli t.e.m. maandag 5 augustus. Terug geopend op dinsdag 6 augustus.

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.