Het dak en de dakbedekking van een veranda

Bij de bouw van een veranda gaat de meeste aandacht naar de profielen. Dat is logisch, want deze aluminiumstructuur bepaalt in grote mate de uitstraling van uw woonveranda.

Maar vandaag zouden we het graag over het dak hebben. Want een stevig, waterdicht dak is ook niet onbelangrijk. Zeker met de grote hoeveelheid neerslag die we in België te verduren krijgen.

opbouw dak veranda

Doorsnede van een veranda dak

De doorsnede van een veranda dak ziet er als volgt uit (van onder naar boven):

  • Houten roostering
  • OSB-platen
  • Alutrix dampscherm
  • Dakisolatie
  • Dakrubber

Houten roostering

We starten met een houten roostering die aan de verandaprofielen wordt bevestigd. Deze structuur bestaat uit gedrenkte houten balken. Door toepassing van een verduurzamingsmiddel worden deze gordingen langdurig beschermd tegen aantasting door schimmels, insecten en bacteriën.

Bij Verandaland Perfecta verliezen we ook het ecologische aspect niet uit het oog. Daarom kiezen we voor FSC-hout. FSC staat voor forest stewardship counsel. Dit label toont aan dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. De impact op het milieu is dus miniem.

OSB-platen

Bovenop de houten roostering komt een Sterling OSB-plaat. Deze plaat is speciaal ontwikkeld voor dragende toepassingen waaraan hoge eisen worden gesteld. En net als de roostering dragen deze OSB dakplaten het FSC-keurmerk.

Aluxtrix dampscherm

Daarna plaatsen we een damscherm op het dak. Dampschermen worden onderverdeeld in 4 klassen volgens de doorlaatbaarheid van waterdamp en het materiaal waaruit ze bestaan. Alutrix zit in de hoogste klasse (E4: gewapend bitumen met metaalfolies of meerlaagse systemen van polymeerbitumen met dikte ≥ 8mm).

Dit dampscherm is erg belangrijk. Veel van onze woonveranda’s dienen als uitbouw van de keuken. Daar ontstaan veel dampen. Om de isolatie hiervoor te beschermen, is een dampscherm absoluut noodzakelijk.

Dakisolatie

De volgende laag in de opbouw van ons veranda dak is de isolatie. Hiervoor gebruiken we isolatieplaten uit hard polyisocyanuraat schuim. Dit materiaal heeft uitstekende thermische eigenschappen.

Sommige verandabouwers plaatsen slechts één isolatieplaat. Wij plaatsen twee harde isolatieplaten (1 van 100 mm en 1 van 60 mm dik) geschrankt op mekaar. Hierdoor zijn er geen koudebruggen in het dak.

De isolatie is belangrijk voor de verwarming van uw veranda. Daarnaast helpt deze laag om het interieur koel te houden op warme dagen. Op deze manier hoeft u minder snel actief te koelen.

Dakrubber

Tenslotte wordt er een laag gewapende dakrubber (EPDM) op de isolatie verlijmd.

EPDM dakbedekking biedt talloze voordelen. Het heeft een elasticiteit van 400%, waardoor scheuren vrijwel onmogelijk zijn. Voor de inwerking van uv-stralen hoeft u ook geen schrik te hebben. Onze leverancier is zo gerust in de kwaliteit van deze veranda dakbekleding dat ze een garantie van 50 jaar bieden. Geruststellend, toch?

Inhoud

Bouwverlof
Bouwverlof van vrijdag 12 juli t.e.m. maandag 5 augustus. Terug geopend op dinsdag 6 augustus.

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.