Woonuitbreiding bouwen? 3 redenen om een veranda te kiezen

Nood aan wat extra ruimte? Dan is een woonuitbreiding ideaal. Deze aanbouw is vaak een verlengstuk van de woonkamer of keuken. Maar ook als aparte ruimte – bijvoorbeeld een bureau of speelkamer voor de kinderen – is een woonuitbreiding geschikt.

Heel wat mensen kiezen voor een klassieke aanbouw met bakstenen. Wij zijn ervan overtuigd dat een veranda een betere keuze is. En wel omwille van volgende redenen:

woonuitbreiding

3 Voordelen van een veranda als woonuitbreiding

Laat u overtuigen door drie troeven van een leefveranda op maat.

Groter ruimtegevoel

Een veranda als woonuitbreiding biedt een groter ruimtegevoel. Want de grote glaspartijen laten enorm veel natuurlijk licht binnen. Hierdoor oogt zelfs een kleine veranda van pakweg 3 op 4 meter heel ruim. Van een claustrofobisch gevoel hoeft u dus geen schrik te hebben.

Passieve verwarming

Ook uw woonuitbreiding heeft verwarming nodig. Dat kan via vloerverwarming, radiatoren, een kachel/haard of een omkeerbare warmtepomp.

Dankzij het vele glas van een veranda-woonuitbreiding geniet u van passieve verwarming. In de winter, lente en herfst zal de zon het binnenklimaat opwarmen. Zo bespaart u op uw stookkosten. En op zomerdagen is er zonwering en een airco om oververhitting tegen te gaan.

Meerwaarde voor uw woning

Moet u in de toekomst uw woning verkopen, dan wordt een veranda als woonuitbreiding meer geapprecieerd dan een klassieke aanbouw. Het is iets wat uw woning onderscheidt van de rest. Op deze manier recupereert u een deel van uw investering. 

Hoeveel kost deze woonuitbreiding?

Veranda prijzen liggen rond de €2.500 per vierkante meter – alles inbegrepen. Hiermee is de kostprijs van deze woonuitbreiding vergelijkbaar met die van een klassieke aanbouw. Maar u geniet wel van een paar extra voordelen…

Waar moet u op letten?

Enkele aandachtspunten bij de bouw van een woonuitbreiding:

  • Omdat de woonoppervlakte vergroot, heeft dit een invloed op uw kadastraal inkomen (KI). Vergeet dus niet om de woonextensie aan te geven bij het kadaster.
  • Meestal heeft u geen stedenbouwkundige vergunning nodig en is er simpelweg een meldingsplicht. Maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. 
  • Een woonuitbreiding wordt nog mooier wanneer er een brede, open doorgang is richting de woning. Hiervoor zijn er wel wat breekwerken nodig. Laat dit steeds nakijken door een stabiliteitsingenieur.

Interesse in een woonuitbreiding?

Klaar voor de volgende stap? Maak een afspraak. Wij komen bij u langs om uw project te bespreken. Op basis van uw wensen ontvangt u een gedetailleerde offerte voor de bouw van een woonuitbreiding. Gratis, zonder verdere verplichtingen.

Inhoud

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.