Veranda beglazing: wat u moet weten

Bij de keuze van een veranda wordt er heel wat gepraat over de profielen. Deze bepalen namelijk in grote mate de uitstraling. Maar ook het belang van beglazing valt niet te onderschatten. Bij de keuze van veranda glas zijn er verschillende elementen om mee rekening te houden.

De glasnorm

Veiligheid komt steeds op de eerste plaats. Daarom ontwikkelde men de glasnorm NBN S23-002, die betrekking heeft op veiligheidsglas om doorval te vermijden:

  • De  NBN-glasnorm is gepubliceerd in het Belgisch Staatblad van februari 2010, wat maakt dat de navolging van deze norm verplicht is.
  • Het ondertekenen van een document om er niet voor te opteren is niet wettelijk, aangezien men aanzet tot het niet-naleven van een verplichting.
  • De enige reden om te mogen afwijken van de glasnorm is wanneer er een aantoonbaar en acceptabel bewijs is dat de naleving een negatief gevolg kan hebben (inzake stabiliteit / structuur / veiligheid …). Het weigeren van de glasnorm omwille van budgettaire of esthetische redenen is niet aanvaardbaar.

Zonwerend veranda glas

Met speciale zonwerende beglazing voor veranda’s wordt oververhitting vermeden. Dit is vooral interessant bij een zuidelijke oriëntatie. Het glas houdt een deel van de warmte tegen, waardoor er geen ‘serre-effect’ is. Zo geniet u zelfs tijdens warme zomermaanden van een aangename temperatuur in uw veranda.

Tip: voor extra verkoeling zijn er airconditioners verkrijgbaar, die subtiel ingewerkt worden. Deze toestellen kunnen tevens voor verwarming zorgen in de winter. Daarnaast zijn er verschillende soorten verandazonwering (intern of extern).

Isolerende beglazing

De juiste verandabeglazing zorgt ook voor een energiebesparing. Het heeft een isolerende werking, waardoor de warmte tijdens koude winterdagen in uw veranda blijft. Op deze manier blijven uw verwarmingskosten onder controle. Dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk.

Verandabeglazing schoonmaken

De beglazing van een veranda vraagt natuurlijk enig onderhoud. Onder invloed van regen, wind en sneeuw blijft er namelijk stof en ander vuil op het glas kleven. Een regelmatige schoonmaakbeurt is dus zeker aangewezen. Om uw verandabeglazing te onderhoude, hebben we enkele handige tips.

Inhoud

Download onze gratis brochure

Boordevol inspiratie voor uw nieuwe veranda of pergola, rechtstreeks naar uw inbox verzonden.